Een flinke regenbui, vorst of juist een periode van extreme droogte; het zijn de omstandigheden die lekkage op het dak kunnen veroorzaken. Deze lekkage manifesteert zich allereerst op de zwakke plekken van het dak, maar kunnen zich snel verspreiden naar andere plekken. Dat wilt u niet, want de negatieve gevolgen van een daklekkage zijn vaak aanzienlijk. Krijgt u hier onverhoopt mee te maken, lees dan wat u kunt doen tegen lekkage op het dak.

Bel altijd eerst een dakdekker

Een daklekkage is altijd vervelend, en dient zo snel mogelijk opgelost te worden. Daarom is het verstandig om altijd eerst een dakdekker te bellen. Afhankelijk van de aard van de lekkage is mogelijk een spoedreparatie vereist, maar in alle eerlijkheid raden we u af om de dakdekker met spoed langs te laten komen. Dit levert in de praktijk extra hoge kosten af, terwijl de urgentie lang niet altijd hoog is. Bent u wel met spoed op zoek naar een dakdekker? Dan kunt u KVS Onderhoud natuurlijk direct bereiken. Bezoek onze contactpagina voor meer informatie.  

Is de locatie van de lekkage op het dak bereikbaar, dan kunt u zelf proberen voorzorgsmaatregelen te nemen, om zo de gevolgen van de lekkage te beperken. Doe dit echter alleen als het vertrouwd is.

Vrouw met emmer onder lekkend dak.

Controleer waar de lekkage het huis binnenkomt

Een lekkage van het dak kan klein beginnen, en in korte tijd voor zorgen voor diverse vochtplekken in huis. Deze merkt u vaak op langs de randen van het plafond, in kitnaden of onder de vloer. Het vocht zal namelijk naar binnen trekken en hier ongemerkt veel schade aanrichten. Het is belangrijk om dit in een vroeg stadium op te merken, zodat de schade beperkt kan worden. Daklekkage kunt u overigens in veel gevallen voorkomen door tijdig dakonderhoud uit te laten voeren. Twijfelt u over de staat van het dak? Laat dan een voordelige dakinspectie uitvoeren.

Vang het water op  

Een lekkage kan dermate hardnekkig zijn, dat deze zorgt voor een stroom water vanaf het dak naar de onderliggende vloer. Zorg er in dat geval voor dat u het water opvangt in emmers of grote pannen. Daarmee voorkomt u dat de vloer beschadigd raakt, alsmede overige onderdelen van uw woning. Het opgevangen water is vaak regenwater, en kunt u daarom zonder problemen door de afvoer weer wegspoelen.

Persoon op dak bezig met het renoveren van het dak

Laat de lekkage herstellen door een dakdekker

Een lekkage op het dak herstelt nooit uit zichzelf. Krijgt u hiermee te maken, dan moet u de lekkage dus ook laten herstellen. Doe dit grondig en professioneel. Een dakdekkersbedrijf kan u hierbij helpen. Mogelijk kunt u een deel van de schade, alsmede het herstel verhalen op de verzekering, waardoor ook de financiële schade beperkt blijft.

Meer weten over de opties waarmee u lekkage op het dak kunt voorkomen en de nevenschade kunt beperken? Neem vrijblijvend contact op met KVS Onderhoud.