Tips voor het reinigen van uw dak

Het dak van uw huis reinigen; het lijkt voor de prestige, maar heeft wel degelijk een positief effect. Door dit periodiek te doen, zorgt u er namelijk voor dat uw dak ‘jong’ blijft, schoon oogt en ook nog eens beter bestand is tegen schade of lekkage. Genoeg redenen om uw dak eens in de zoveel tijd te reinigen. Maar hoe doet u dit nou goed? En wat zijn de beste methoden om het dak te reinigen?

Waarom het dak reinigen?

Wat is nou exact de reden waarom het dak reinigen geen gekke optie is? Uw dak wordt gedurende het jaar blootgesteld aan allerlei weersomstandigheden: regen, sneeuw, zon, wind en vorst. Deze omstandigheden kunnen het dak aantasten, en zorgen er bijvoorbeeld voor dat er mos en algen op dakpannen groeien. Dit zorgt voor de groene aanslag op het dak, en tevens verzwakken ze de beschermende factor van de dakpannen. Goede reiniging van het dak kan dit proces van veroudering en aantasting vertragen en zoveel mogelijk beperken.

Dakpannen reinigen

We noemden het al even: de dakpannen. Veruit de meeste vervuiling op het dak vindt plaats op een ondergrond van dakpannen. Het schuine dak reinigen, dat is lastig. Zeker wanneer u eigenlijk niet het dak op durft. De algen en vuiligheid op het dak zijn in de meeste gevallen gelukkig niet hardnekkig, waardoor u dit eenvoudig kunt verwijderen door een hogedrukspuit te gebruiken. Ook wanneer u op een trappetje staat, kunt u zo effectief diverse onderdelen van het dak bereiken en het merendeel van het dak reinigen. Alle kleine beetjes helpen!

Plat dak schoonmaken

Het platte dak reinigen, dat is een heel ander verhaal. Op de moderne platte daken kan men vaak staan, waardoor schoonmaken een stukje makkelijker is. Let op: het platte dak is vaak een verzamelplek van bladeren, takken en ongedierte. Deze kunnen het oppervlak van het dak aantasten, en zo zwakke plekken veroorzaken. Onder reinigen verstaan we dan ook het verzamelen en verwijderen van losse en natuurlijke elementen.

En vergeet vooral de dakgoten niet! Dakgoten die verstopt raken, kunnen elders voor problemen zorgen. Het water kan niet meer goed weg, gaat zich ophopen en zorgt voor een hoge druk die op termijn onontkoombare schade kan veroorzaken. Een voorbeeld daarvan is daklekkage. Verwijder daarom vooral in de herfst en winter takken en bladeren uit de dakgoten.

Dak met duidelijk kleurverschil, voor en na dak renovatie

De kwaliteit van het dak..

Wordt te vaak onderschat. Het vereist uw aandacht, zeker na een periode van neerslag en extreem weer. U wilt het dak sterk houden, zodat deze u ook van de primaire functie kan voorzien: iedereen in huis beschermen tegen de invloeden van buiten. Zorg er daarom voor dat u het dak reinigt op structurele basis.

Meer weten over het schoonhouden van uw dak of grondige reiniging? Neem vrijblijvend contact met ons op.